POWRÓT DO MENU zobacz wersję ze zdjęciami
Najpierw sos. Cebulę zesmażyć.
Dodać pieczarki, sól, 1 szklankę wody. Dusić 5 min pod przykryciem.
Dodać posiekany pęczek lubczyku (może być suszony) i majeranek.
Zalać śmietanką. Zagotować.
Zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Doprawić pieprzem. Zagotować. Sos jest gotowy.
Ziemniaki, cebulę i jajko utrzeć na masę w blenderze. Z jajkiem się lepiej uciera. Jeżeli nie masz blendera to ziemniaki i cebulę trzeba zetrzeć na tarce.
Masę przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki mąki pszennej.
Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i posiekaną natką pietruszki (może być suszona).
Gdyby masa była mało spójna dodaj kolejną łyżkę mąki.
Kłaść łyżką placuszki na patelnię na rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron. Podawać prosto z patelni z sosem.