POWRÓT DO MENU zobacz wersję bez zdjęć

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw sos. Cebulę zesmażyć.

Dodać pieczarki, sól, 1 szklankę wody. Dusić 5 min pod przykryciem.

Dodać posiekany pęczek lubczyku (może być suszony) i majeranek.

Zalać śmietanką. Zagotować.

Zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Doprawić pieprzem. Zagotować. Sos jest gotowy.

Ziemniaki, cebulę i jajko utrzeć na masę w blenderze. Z jajkiem się lepiej uciera. Jeżeli nie masz blendera to ziemniaki i cebulę trzeba zetrzeć na tarce.

Masę przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki mąki pszennej.

Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i posiekaną natką pietruszki (może być suszona).

Gdyby masa była mało spójna dodaj kolejną łyżkę mąki.

Kłaść łyżką placuszki na patelnię na rozgrzany olej.

Smażyć z obu stron. Podawać prosto z patelni z sosem.

^
góra