powrót do menu

Zupa z pieczarkami i fasolą z grillowanym serem typu włoskiego

Zupa pieczarkowo-fasolowa

Składniki:

Wykonanie:

Marchewkę, ziemniaki pokroić w kostkę. Pieczarki w ćwiartki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć wszystko w garnku na oleju. Dodać tymianek, kminek, majeranek. Chwilę podsmażyć żeby wydobyć smak. Dodać sól. Zalać wodą do połowy garnka. Zagotować. Dodać fasolę z puszki odsączoną. Dodać natkę pietruszki, lubczyk, kurkumę, imbir, paprykę ostrą i słodką. Przygotować zaprawę. Jogurt rozmieszać z mąką. Wlewać wrzątek i wszystko dokładnie romieszać bez grudek. Wlać do zupy. Gotować pod przykryciem. Ser Capri pokroić w grube plastry. Jeżeli nie mamy patelni grillowej to smażyć po prostu na suchej patelni do zrumienienia. Nalewać zupę na płytkie talerze i na wierzch ułożyć ser.