POWRÓT DO MENU

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

Masa serowa:

Ponadto:

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1 żółtko, pomieszać mikserem. Dodać cukier, pomieszać mikserem. Odstawić mikser i delikatnie łyżką wmieszać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć (sam spód) papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 170oC.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko ucierać dalej dodając stopniowo po jednej łyżce sera. Dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzoną żelatynę i wmieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach żeby masa się nie zważyła. Na koniec wmieszać do masy bakalie delikatnie łyżką.

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i na to wystudzony spód biszkoptowy.

Na spód biszkoptowy wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki do stężenia.

Na masę serową wyłożyć nie rozmrożone wiśnie i zalać tężejącą galaretką.

Najlepiej aby taki sernik postał przez noc w lodówce przed podaniem.