Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1 żółtko, pomieszać mikserem. Dodać cukier, pomieszać mikserem. Odstawić mikser i delikatnie łyżką wmieszać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć (sam spód) papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 170oC.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko ucierać dalej dodając stopniowo po jednej łyżce sera. Dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzoną żelatynę i wmieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach żeby masa się nie zważyła. Na koniec wmieszać do masy bakalie delikatnie łyżką.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i na to wystudzony spód biszkoptowy.
Na spód biszkoptowy wyłożyć masę serową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na masę serową wyłożyć nie rozmrożone wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
Najlepiej aby taki sernik postał przez noc w lodówce przed podaniem.