POWRÓT DO MENU

KOTLETY PIECZARKOWE

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i zacząć gotować w osolonej wodzie.

Pieczarki obrać i oderwać nóżki. Kapelusze odłożyć na bok a z nóżek zrobić sos.

Cebulę pokroić i posiekać nóżki pieczarek. Smażyć w rondelku, dodać sól. Podlać 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych. Jeżeli takiego nie mamy to użyć wody. Przykryć i poddusić. Zalać wszystko śmietanką, doprawić natką pietruszki i lubczykiem. Zredukować sos. Odlać ze 2 łyżki do ziemniaków. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 1/4 szklanki wody.

Ugotowane ziemniaki zemleć na puree z odłożonymi dwoma łyżkami sosu.

Kapelusze obtoczyć w roztrzepanym jajku doprawionym solą, pieprzem i majerankiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron. Pod koniec smażenia podlać 1 łyżką wody, przykryć i poddusić.

Podawać z ziemniakami i buraczkami, wyłożone na sosie.