powrót do menu

Kluski slaskie w sosie pieczarkowym

Kluski śląskie w sosie pieczarkowym
z surówką z marchewki z imbirem

Składniki:

Przygotowanie:

Kluski śląskie podgrzewamy w garnku na parze lub gotujemy wg przepisu na opakowaniu (lepsze wychodzą te uparowane)

Pieczarki kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę, smażymy dalej. Dajemy przyprawy i podlewamy wodą. Dusimy.

Wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy i dusimy dalej.

Na koniec dorzucamy ser. Przykrywamy żeby się ładnie rozpuścił. Mieszamy i odstawiamy. Powinien być gładki sos.

Marchewkę ścieramy na tarce razem z imbirem. Wlewamy do tego sok z cytryny. Dodajemy łyżkę miodu i ziarna słonecznika i pestki dyni. Mieszamy.

Na talerz wyłożyć sos pieczarkowy. Na wierzchu ułożyć kluski. Podawać z surówką.