Taką zupę najlepiej zrobić w garnku w którym można smażyć. Jeżeli nie masz takiego garnka to najpierw podsmaż warzywa na patelni a potem przerzuć do garnka. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju w garnku lub na patelni.
Dodajemy tymianek i smażymy dalej mieszając.
Wrzucamy warzywa. W moim przypadku było to pół opakowania mrożonych warzyw na zupę. Jednak gdy chcemy ze świeżych warzyw to kroimy marchewkę, ziemniaka i kawałek selera w kostkę i wrzucamy zamiast mrożonki. Smażymy dalej.
Jeżeli robiłeś/aś to do tej pory w garnku to zalewamy 2 szklankami wody. Jeżeli smażyłeś/aś na patelni to przerzuć teraz te warzywa z patelni do garnka i zalej dwoma szklankami wody. Przykrywamy i gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy sobie soczewicę którą trzeba opłukać na sitku.
Wrzucamy do zupy, mieszamy, przykrywamy i gotujemy jakieś 10 min. Można dodać sól.
Po 10 min dodajemy passatę pomidorową i posiekaną natkę pietruszki i lubczyk. Pomieszać. Przykryć. Zagotować.
Doprawiamy kurkumą i podlewamy 1 szklanką wody. Może być gorąca żeby się szybciej zagotowało. Pomieszać. Przykryć. Zagotować.
Wrzucamy pokrojone pieczarki. Pomieszać. Przykryć. Zagotować.
I dajmey resztę przypraw. Imbir, parykę słodką i ostrą. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze chwilkę aby się zagotowało.
Można doprawić pieprzem wedle uznania. Zupa wychodzi gęsta dzięki passacie, soczewicy i małej ilości wody. Nie trzeba jej niczym zagęszczać.
Zupę podawać z chlebem lub samą. Można tuż przed podaniem położyć na wierzch łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego albo posypać jeszcze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!!!!