Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni na oleju.
Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Dodać tymianek i majeranek, smażyć dalej.
Dorzucamy pociętą i odciśniętą kapustę kiszoną. Smażymy.
Wlewamy passatę pomidorową i dajemy resztę przypraw (natkę pietruszki, lubczyk, pieprz, kurkumę, parykę słodką i ostrą). Mieszamy, przykrywamy i dusimy. Gdyby przywierało, można podlać odrobinę wody. Musi to być dość spójne i gęste, dlatego jak się poddusi i woda odparuje, to wyłączamy gaz i odstawiamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy mąkę szybko mieszając trzepaczką. Zaczynamy wlewać mleko cały czas mieszając. Stawiamy z powrotem na gaz i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180oC. Przygotowujemy małą blaszkę lub naczynie żaroodporne. W moim przypadku to blaszka o wymiarach wys.24cm szer.21cm gł.4cm. Smarujemy spód masłem i rozsmarowujemy na to trochę sosu beszamelowego.
Układamy na tym trzy płaty lasagne.
Wykładamy 1/4 farszu kapusty z patelni.
Smarujemy 1/4 sosu beszamelowego.
Posypujemy 1/4 sera startego na grubych oczkach.
I tak samo drugą warstwę.
I znowu trzy płaty lasagne, na to farsz kapusty, beszamel i ser
I ostatnia 4 warstwa. Wstawiamy do piekarnika na 40min.
Po dwudziestu minutach przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.
Po upieczeniu.
Podajemy z dowolnymi dodatkami lub bez jako samo danie.
Smacznego!!!.