Przygotuj sobie tortownicę o średnicy 24cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Najpierw przygotuj posypkę. Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do zamrażarki.
Potem nadzienie wiśniowe. Odcedzić kompot. Wiśnie na razie odłożyć na bok. Odlać ok 150-200 ml soku i rozmieszać w nim tortengusy. Resztę soku zagotować z cukrem. Po zagotowaniu wlać tę mieszaninę. To się przygotowuje jak kisiel. Wrzucić do tego odłożone wiśnie zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
Można już rozgrzewać piekarnik do 180oC.
Teraz możemy przygotować spód. Zagnieść wszystkie składniki. Wylepić tym ciastem dno i boki tortownicy. Wylać na to nadzienie wiśniowe i zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach wcześniej przygotowane ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika na 40-50 min.
Na drugi dzień ubić śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta.